Cocktailklänning lång

 

Även om cocktailklänningar oftast är lite kortare än de mer eleganta aftonklänningarna, finns även de i längre format. Som regel går dock inte en cocktailklänning längre ner än till vaderna. En lång cocktailklänning passar om klädkoden är smoking eller frack, i annat fall bör man välja en något kortare variant.

Cocktailklänningens historia

Cocktailklänningen uppkom på 1920-talet då det blev allt vanligare med kvällsfester som inte var lika formella som exempelvis baler. Förr var det nästan kutym att kvinnan bar en cocktailhatt tillsammans med sin klänning och det funkar än idag, även om det inte är praxis längre. Hatten bör dock vara av liten storlek och inte täcka ansiktet. Det är alltid en fin detalj med fjädrar eller paljetter på hatten.

Mänga olika kulörer, material och designer

Det som är utmärkande för en cocktailklänning idag, vare sig den är kort eller lång, är att den ska vara glad och festlig och i ett finare material. De vanligaste tygerna som används för dessa typer av klänningar är organza, taft, chiffong och siden. Det är också vanligt med färgglada eller mönstrade klänningar, men de måste vara mer eleganta än en vanlig vardagsklänning. En cocktailklänning bör alltid matchas med högklackade skor.

De allra flesta välsorterade klädbutiker säljer cocktailklänningar för en ganska överkomlig summa pengar. Tänk på att klänningen ska passa din kroppstyp och framhäva dina bästa sidor. Vill man ha en mer unik klänning finns det många affärer som erbjuder kunden att få en helt skräddarsydd klänning. Då får man själv ange sina mått för byst, midja, höfter och längd och så sys klänningen efter det. På detta sätt kan man också säkerställa att längden blir precis den önskade. Här är också materialvalet av stor vikt. Bomull och jersey är exempel på tyger som inte anses vara fina nog för cocktailklänningar. Var även noga med att kolla upp hur lång tid det tar att sy upp klänningen, räkna med åtminstone två veckor.