Cocktailklänning bröllop

 

Att det finns en mängd olika klädkoder för bröllopsgäster är sedan gammalt, men dessa oskrivna regler har också förändrats med tiden. Några generella regler brukar dock vara att man som kvinna ska undvika alltför urringade eller för korta klänningar. Det hör även till god sed att täcka sina axlar i kyrkan, så det kan vara klokt att ha med sig någon form av sjal eller bolero att skyla axlar och överarmar med under själva vigselakten.

Klädkoder

När det kommer till färgval brukar man som regel säga att kvinnliga gäster på ett bröllop bör undvika svarta samt vita klänningar. Svart ses ofta som en sorgfärg och passar således inte på en glädjefylld tillställning som ett bröllop. Vitt bör också undvikas, just på grund av att det är brudens färg och det är inte lämpligt att försöka stjäla hennes rampljus.

Individuellt val

Egentligen är det helt upp till brudparet själv att bestämma vilken klädkod som gäller, sen får gästerna anpassa sig efter det. Om inbjudan säger kavaj eller kostym är det helt okej att komma i en kortare cocktailklänning. Om det däremot anges frack eller smoking bör det matchas med en mer elegant golvlång aftonklänning.

En cocktailklänning som passar att ha som gäst på ett bröllop innebär oftast en festfin och färgglad klänning i knälängd, vanligen med ärm. En alldeles för kort klänning är alltid opassande att ha på ett bröllop, men en alltför lång klänning passar sig inte heller om inbjudan anger kavaj eller kostym. Som regel bör inte en cocktailklänning vara längre än till vaderna. Det är som sagt alltid uppskattat med färgglada gäster på ett bröllop, men om man prompt vill ha en mer diskret färg på sin klänning kan man alltid piffa upp den med hjälp av väska, skor, sjal, smycken eller varför inte en hatt. Tänk dock på att hatten inte får vara för stor eller bred.